Placuszki orkiszowo-kukurydziane w sosie karmelowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ekspresowe i zdrowe placuszki z przepysznym sosem karmelowym i karmelizowanymi jabłkami. Rozpływają się w ustach.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    80 g cukru
    70 mąki orkiszowej razowej
    70 mąki kukurydzianej
    120 g twarożku śmietankowego
    olej rzepakowy

    Na sos karmelowy:
    5 łyżek cukru
    1 łyżka wody
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki śmietanki słodkiej
    1 duże jabłko

Placuszki orkiszowo-kukurydziane w sosie karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier zmiksuj na kogel mogel. Dodaj twarożek śmietankowy i zmiksuj. Dodaj mąki i dobrze zmiksuj. Na patelnię wlej trochę oleju rzepakowego i rozgrzej, łyżką kładź małe placuszki i smaż na średnim ogniu. Usmażone odkładaj na talerz.
  • 2. Na gorącą patelnię wsyp jednocześnie cukier i wlej wodę. Postaw na palnik i już nie ruszaj. Cukier zacznie się topić a potem karmelizować. Jak zacznie brązowieć wrzuć obrane i pokrojone w cienkie talarki jabłko. Wymieszaj dopiero teraz, dodaj masło i śmietankę, podgrzej całość, ale tylko chwilkę. Sosem polewaj placuszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy