Placuszki na słodko z duszoną dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie placuszki z dynią to wspaniałe rozwiązanie na pyszny podwieczorek. Dusimy dynię, miksujemy ciasto, smażymy placuszki i gotowe. Smakują na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na dynię:
    kawałek dyni
    sok z cytryny
    cukier trzcinowy do smaku

    Na ciasto:
    2 jajka
    2 szklanki mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    225 ml zimnego mleka ( niepełna szklanka )

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki na słodko z duszoną dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy, usuwamy pestki, miąższ płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości, nadmiar wody odparowujemy. Dodajemy cukier do smaku i sok z cytryny według uznania. Dynię studzimy.
  • 2. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Dodajemy wystudzoną dynię i mieszamy łyżką.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy porcje ciasta i smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka minut do zrumienienia się. Usmażone placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 20 sztuk placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować