Placuszki meksykańskie

4.5 (144 ocen)

Zapraszam na pyszne placki, które przygotowuję się kilka minut, a ich kęs zabierze Cie w pikantną podróż do Meksyku. Smacznego, ole!

Składniki:

  • 1 jajko,
    120g mąki,
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    szczypta chili,
    pieprz,
    10 łyżek mleka,
    4 łyżki oliwy z oliwek,
    1/3 czerwonej papryki,
    1/2 puszki kukurydzy,
    1/2 puszki czerwonej fasoli,
    2 dymki,
    1 papryczka chili,
    1 mala pierś z kurczaka,
    przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki 1. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu, chili i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

  • placuszki 2. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy obficie przyprawą do dań kuch meksykańskiej. Skrapiamy go oliwą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni.
  • placuszki 3. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, paprykę i papryczkę chili drobno kroimy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami. Dodajemy również wystudzone mięso, mieszamy.
  • placuszki 4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy je i smażymy na wolnym ogniu na rumiano.
    Gotowe placuszki podajemy z sosami np. ostrym pomidorowym, czosnkowym.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.33 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tortille meksykańskie

To może cię zainteresować