Placuszki marchewkowo - ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowite i pożywne placuszki marchewkowo - ziemniaczane z dodatkiem koperku. Danie jest proste oraz szybkie w przygotowaniu i będzie świetnym rozwiązaniem na błyskawiczny obiad. Placuszki idealnie komponują się z gęstą śmietaną, kremowym jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznie polecam

  • 30 min

Składniki:

  • - 5 ziemniaków
    - 1 duża marchewka
    - 1 cebula biała
    - 2 ząbki czosnku
    - mały pęczek koperku
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - duża szczypta kurkumy
    - sól do smaku
    - 1 łyżka kefiru
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    - świeżo zmielony pieprz
    - olej rzepakowy (do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki marchewkowo - ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do starych warzyw.
    Do masy warzywnej dodajemy także jajko, żółtko, 1 łyżkę kefiru, kurkumę, pieprz oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
  • 2 2. Masę doprawiamy solą do smaku i dodajemy pokrojony drobno koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - ponownie mieszamy.
  • 3 3. Porcje masy przekładamy na patelnię, na której dobrze rozgrzaliśmy olej rzepakowy.
  • 4 4. Placuszki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować