Zalegała i zalegała u nas młoda marchewka (to tu ,to tam się kupi ;)) ,więc powstały te oto placuszki z dodatkiem chrzanu. Do tego uwielbiana przez nas kaczka z dodatkiem pieczarek i przyprawy do potraw chińskich.
30 min
Składniki:
Placki:
500 g młodej marchewki
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 jajko
mąka
cebula
sól ,pieprz
Gulasz:
500 g filetu z kaczki
250 g pieczarek
por (biała część)
łyżka przyprawy do potraw chińskich
2 ząbki czosnku
łyżka klarowanego masła
natka pietruszki
sól ,pieprz
Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i cebulę obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy chrzan ,jajko i mąkę. Składniki dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i łyżeczką do herbaty formujemy placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
2.Filety z kaczki (bez skóry) kroimy w kostkę ,obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawie. Podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora. Dusimy na wolnym ogniu ,do miękkości (można podlać odrobiną wody). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciepłymi placuszkami.
Komentarze