Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zalegała i zalegała u nas młoda marchewka (to tu ,to tam się kupi ;)) ,więc powstały te oto placuszki z dodatkiem chrzanu. Do tego uwielbiana przez nas kaczka z dodatkiem pieczarek i przyprawy do potraw chińskich.

  • 30 min

Składniki:

  • Placki:
    500 g młodej marchewki
    2 łyżki chrzanu ze słoiczka
    1 jajko
    mąka
    cebula
    sól ,pieprz
    Gulasz:
    500 g filetu z kaczki
    250 g pieczarek
    por (biała część)
    łyżka przyprawy do potraw chińskich
    2 ząbki czosnku
    łyżka klarowanego masła
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki 1. Marchew i cebulę obieramy ,ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy chrzan ,jajko i mąkę. Składniki dokładnie mieszamy ,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej i łyżeczką do herbaty formujemy placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron.
  • Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki 2. Filety z kaczki (bez skóry) kroimy w kostkę ,obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku i przyprawie. Podsmażamy chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora. Dusimy na wolnym ogniu ,do miękkości (można podlać odrobiną wody). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciepłymi placuszkami.

Komentarze

Podobne przepisy