Placuszki MAKARONOWE z papryką i natką

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

.......smaczne i nietypowe placuszki, bo z makaronu, czerwonej papryki, jajek i przypraw, podane z natką, można z ketchupem ..............

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron nitki (1,5 szklanki - ilość przed jego ugotowaniem): 1.5 szklanki
    - jajka: 3 sztuki
    - sól i pieprz (do smaku): 5 szczypt
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - olej (do smażenia): 0.5 szklanki
    - natka pietruszki (posiekana): 0.33 szklanki
    - suszone warzywa (lub vegeta do smaku): 3 łyżki

Placuszki makaronowe z papryką i natką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowania 1. Gotujemy makaron, odcedzamy.
    Białka odzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę ze solą.
    Zółtka roztrzepujemy delikatnie.
    Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
    Łączymy makaron z białkami, żółtkami, papryką - doprawiamy suszonymi warzywami, solą,pieprzem itp.
  • smazymy 2. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
    Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podajemy placuszki posypane natką i ewentualnie polane ketchupem....... najlepiej smakują ciepłe.......

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy