Placuszki makaronowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru makaronu

  • 15 min

Składniki:

  • duża garść makaronu, który został nam po obiedzie
    1/4 papryki czerwonej
    4 plastry grubego salami
    1/2 cebuli
    1 suszony pomidor-duży
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka przyprawy kebab
    sól,pieprz
    olej do smażenia

Placuszki makaronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron drobniej pokroić i włożyć do miski. Paprykę umyć i również drobno posiekać, salami także. Dodać do makaronu. Cebulę obrać, poszatkować przełożyć do miski. Pomidora pokroić w niezbyt drobną kostkę, przełożyć do miski. Wszystko wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajka z przyprawami i wlać do makaronu, wymieszać. Dodać natkę pietruszki i najpierw 2 łyżki bułki tartej, wymieszać i sprawdzić konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać pozostałe dwie i jeszcze raz zamieszać. Konsystencją powinno przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Na mocno rozgrzana patelnię wlać olej, przez chwilę również go rozgrzać i kłaść łyżką placki. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać z ketchupem. Naprawdę polecam i smacznego:-)

Porady

Na drugi dzień zimne są jeszcze lepsze;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy