Placuszki kurczakowe musztardowo-majonezowe

4.5 (142 ocen)

  • 30 min

Gdy byłam dzieckiem placuszki z piersi z kurczaka przygotowywała mi babcia, mówiłam na nie "chmurki z kurczaka" bo są tak puszyste. Postanowiłam nieco zmodyfikować podstawowy babciny przepis i dodać odrobinę pikanterii i wyrazistości tej potrawie i to właśnie jest efekt moich eksperymentów.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 spora podwójna pierś z kurczaka
    -2 jajka (oddzielone żółtka od białek)
    -2 czubate łyżki mąki
    -2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -1 łyżka majonezu
    -1 łyżka musztardy
    -1 łyżka startego świeżego imbiru
    -2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    -pół łyżeczki ostrej papryki
    -pół szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placuszki kurczakowe musztardowo-majonezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Kroimy w dość grubą kostkę i wrzucamy do miski.
  • 2. Dodajemy żółtka, natkę, imbir, musztardę, majonez, mąkę, przyprawę uniwersalną i ostrą paprykę. Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę i powoli wlewamy do mięsa, lekko mieszając aby wszystko się połączyło.
  • 4. Na rozgrzany olej, nakładamy łyżką porcjami powstałą masę, tak aby powstały niewielkie kotleciki. Smażymy z obu stron aż będą złociste i chrupiące (po około 5 minut z każdej strony).

Porady

Danie najlepiej smakuje z ziemniaczkami i lekką surówką (np. z kapusty pekińskiej).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować