Placuszki kukurydziane

0 (0 ocen)

tani i szybki sposób na pyszną kolację lub śniadanie

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy kukurydzianej
    2-3 jajka
    10 dag żółtego sera w plastrach
    2 łyż. mąki pszennej
    mała cebula 2-3 łyż. mąki ziemniaczanej
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    sól , olej do smażenia

Placuszki kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kukurydzianą przepłukać kilka razy i ugotować w osolonej wodzie (woda musi całkowicie wyparować). Odstawić do ostygnięcia.
    Potem dodać jajka, startą cebulę i czosnek. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
    Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta, smażyć na średnim ogniu przekładając placki kilka razy, aż uzyskają złotą barwę.
    Na dobrze usmażony placek jeszcze na patelni położyć plaster sera i odczekać aż się lekko stopi ( alternatywą jest roztopienie sera w kuchence mikrofalowej jeśli mamy w planie placki zjeść później, niż zaraz po usmażeniu). Podawać z ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy