Placuszki krabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 2 jajka gotujemy na twardo, studzimy. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Do miski przekładamy ugotowany ryż, pokrojone paluszki krabowe, starte jajka, posiekany koperek, mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i mielonymi płatkami chilli. Dodajemy 2 surowe jajka, mieszamy. Stopniowo wsypujemy bułkę tartą, mieszając, aż uzyskamy konsystencję, która pozwoli uformować placuszki.
3.Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4.Przed podaniem na każdy placuszek kładziemy 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego i dekorujemy małą gałązką koperku. Podajemy na liściu sałaty z dowolną surówką. Ja podałam z połówkami małych pomidorków.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 15 niedużych placuszków (3 porcje).
Komentarze