Placuszki krabowe

0 (0 ocen)

Placuszki z paluszkami krabowymi surimi - bardzo smaczny eksperyment :)

Składniki:

  • 1 op. paluszków krabowych surimi (250 g)
    1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati)
    4 jajka
    3 łyżki koperku + małe gałązki do dekoracji
    4-5 łyżek bułki tartej
    sól
    pieprz cytrynowy
    mielone płatki chilli
    olej do smażenia
    ok. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki krabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 2 jajka gotujemy na twardo, studzimy. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż na połowy, a następnie w plasterki grubości ok. 0,5 cm. Ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Do miski przekładamy ugotowany ryż, pokrojone paluszki krabowe, starte jajka, posiekany koperek, mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i mielonymi płatkami chilli. Dodajemy 2 surowe jajka, mieszamy. Stopniowo wsypujemy bułkę tartą, mieszając, aż uzyskamy konsystencję, która pozwoli uformować placuszki.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Przed podaniem na każdy placuszek kładziemy 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego i dekorujemy małą gałązką koperku. Podajemy na liściu sałaty z dowolną surówką. Ja podałam z połówkami małych pomidorków.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 15 niedużych placuszków (3 porcje).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Surimi (paluszki krabowe) Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować