Placuszki jogurtowe z karmelizowanymi jabłkami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier skarmelizować na bursztynowy kolor na średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać ciągle gotując i mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać śmietankę, gotować 2 min. następnie dodać 1/2 łyżeczki soli. Przestudzić.
2.Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni skarmelizować brązowy cukier, dodać jabłka i sok z cytryny. Dusić, aż jabłka zmiękną. (można dodać cynamon). Na koniec można dodać śmietankę i chwilę jeszcze gotować.
3.Jajka wymieszać z cukrami. Dodać jogurt i całość wymieszać. Suche składniki wymieszać osobno, dodać do mokrych i połączyć w jednolitą masę.
4.Placki nakładać łyżką na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
5.Na talerzu ułożyć naprzemiennie: placki, jabłka i polać solonym karmelem.
Komentarze