Placuszki jogurtowe z karmelizowanymi jabłkami i solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne i szybkie w wykonaniu placuszki jogurtowe dopełnione karmelizowanymi jabłkami i domowej roboty solonym karmelu to dosłownie niebo w gębie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 4 porcje:

    Słony karmel:
    250 g drobnego cukru
    80 g masła
    200 ml śmietanki 30%
    1/2 łyżeczki soli

    Prażone jabłka:
    3 jabłka
    2 łyżki cukru trzcinowego
    Sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki śmietanki 30%
    1 łyżeczka cynamonu

    Placuszki:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    170 g mąki orkiszowej typ 720
    250 g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki z jabłkami

Placuszki jogurtowe z karmelizowanymi jabłkami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier skarmelizować na bursztynowy kolor na średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać ciągle gotując i mieszając, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać śmietankę, gotować 2 min. następnie dodać 1/2 łyżeczki soli. Przestudzić.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Na patelni skarmelizować brązowy cukier, dodać jabłka i sok z cytryny. Dusić, aż jabłka zmiękną. (można dodać cynamon). Na koniec można dodać śmietankę i chwilę jeszcze gotować.
  • 3. Jajka wymieszać z cukrami. Dodać jogurt i całość wymieszać. Suche składniki wymieszać osobno, dodać do mokrych i połączyć w jednolitą masę.
  • 4. Placki nakładać łyżką na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć kilka minut z każdej strony na średnim ogniu.
  • 5. Na talerzu ułożyć naprzemiennie: placki, jabłka i polać solonym karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Masło Śmietana 36% Jabłka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować