Placuszki jogurtowe z jabłkiem

4.5 (144 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na bardzo puszyste i proste w wykonaniu placuszki na gęstym jogurcie greckim z jabłkiem, to propozycja na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Dzieci będą zachwycone.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
    2 jajka wiejskie
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Szczypta soli
    1-2 jabłka
    Olej sojowy lub rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki jogurtowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do szklanej miski roztrzepać trzepaczką z cukrami, do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, wymieszać, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto ma ma mieć konsystencję gęstej śmietany.


    Jabłka umyć (ja nie obierałam ze skórki, mam z ekologicznego sadu)pokroić na talarki.

    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki, w ciasto powciskać plasterki jabłka, smażyć po dwie minuty z każdej strony na złocisto.
    Podawać ciepłe, można oprószyć pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować