Dziś mam dla Was przepis na bardzo puszyste i proste w wykonaniu placuszki na gęstym jogurcie greckim z jabłkiem, to propozycja na słodkie drugie śniadanie czy podwieczorek. Dzieci będą zachwycone.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego
2 jajka wiejskie
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
1-2 jabłka
Olej sojowy lub rzepakowy do smażenia
Placuszki jogurtowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do szklanej miski roztrzepać trzepaczką z cukrami, do masy jajecznej dodać jogurt naturalny, wymieszać, dodać szczyptę soli, wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą, ponownie wymieszać do połączenia. Ciasto ma ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka umyć (ja nie obierałam ze skórki, mam z ekologicznego sadu)pokroić na talarki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać łyżką porcje ciasta formując placuszki, w ciasto powciskać plasterki jabłka, smażyć po dwie minuty z każdej strony na złocisto.
Podawać ciepłe, można oprószyć pudrem.
Komentarze