placuszki jogurtowe

4.99 (151 ocen)

  • 15 min

Placuszki są super delikatne, błyskawiczne, składa się na nie minimum składników, a są przepyszne :) Podałam je z musem śliwkowym, który zawsze przy robieniu powideł sobie odkładam :)

  • 15 min

Składniki:

  • 125 ml jogurtu naturalnego + 1 jajko
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    mus śliwkowy:
    20 dag wypestkowanych śliwek
    1-1,5 łyżki cukru
    płatki migdałowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki miksujemy na jednorodną masę, odstawiamy na 10 minut. Na suchej patelni smażmy placuszki z 1,5 łyżki ciasta, do pojawienia się bąbelków, następnie przewracamy na drugą stronę i jeszcze dosłownie pół minutki smażymy.

    Śliweczki wsypujemy do rondla, bez dodawania wody smażymy sobie około 15 minut, dodajemy cukier i gotowe, możemy owoce oczywiście potraktować blenderem, ale ja lubię wyczuwalne kawałeczki owoców.
    Podajemy z ulubionymi sosami, konfiturami, owocami lub bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować