Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

4.5 (145 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno.

  • 10 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    2 jajka
    2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany
    2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    2 szczypty pieprzu
    Dodatkowo:
    1 kulka mozzarelli
    5 listków świeżej bazylii (dużych)
    Ponadto:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii.
    Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    (Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.)

Porady

(*) Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować