Placuszki jaglano-patisonowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i mieszamy. Zostawiamy na chwilę by patison puścił wodę. Między czasie gotujemy kaszę jaglaną.
Odciskamy nadmiar wody z patisona. Gdy kasza się ugotuje odstawiamy ją do ostygnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do startego patisona. Następnie dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, mąkę, wbijamy jako, doprawiamy solą oraz pierzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju nakładamy placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.
Pieczarki oczyszczamy bądź obieramy i kroimy drobno lub jak kto woli w plasterki. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź masła - jak kto woli. Następnie zalewamy wodą i chwilkę gotujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. By zagęścić dodałam ok. 2 płaskie łyżki mąki ryżowej wymieszanej w niewielkiej ilości wody. Chwilkę całość gotujemy. Gotowe placuszki polewamy sosem i posypujemy zieleniną.
Komentarze