PLACUSZKI JAGLANO-PATISONOWE z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To pyszne połączenie gotowanej kaszy jaglanej z delikatnym warzywem jakim jest PATISON i aromatycznym sosem pieczarkowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 sztuki średniej wielkości patisonów
    100 g ugotowanej kaszy jaglanej
    3 łyżki mąki
    1-2 jajka
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    sos pieczarkowy:

    ok. 0,5 kg pieczarek
    2 szklanki wody
    sól, pieprz
    trochę mąki ryżowej do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki jaglano-patisonowe z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLACUSZKI JAGLANO-PATISONOWE z sosem pieczarkowym 1. Patisony myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, delikatnie solimy i mieszamy. Zostawiamy na chwilę by patison puścił wodę. Między czasie gotujemy kaszę jaglaną.
    Odciskamy nadmiar wody z patisona. Gdy kasza się ugotuje odstawiamy ją do ostygnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do startego patisona. Następnie dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, mąkę, wbijamy jako, doprawiamy solą oraz pierzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju nakładamy placuszki i smażymy na rumiano z obu stron.

    Pieczarki oczyszczamy bądź obieramy i kroimy drobno lub jak kto woli w plasterki. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź masła - jak kto woli. Następnie zalewamy wodą i chwilkę gotujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. By zagęścić dodałam ok. 2 płaskie łyżki mąki ryżowej wymieszanej w niewielkiej ilości wody. Chwilkę całość gotujemy. Gotowe placuszki polewamy sosem i posypujemy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować