Placuszki jaglane z jagodami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Placuszki te są zdrowym pomysłem na śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • 40g suchej kaszy jaglanej
    2 jajka
    20g siemienia lnianego
    30g rodzynek
    1 łyżka cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    jogurt naturalny
    jagody


Placuszki jaglane z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia.
    Zimną kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy, siemię lniane i rodzynki. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy 1,5 łyżki masy na jednego placuszka. Smażymy z każdej strony, aż się zarumienią.
    Gotowe placuszki układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy jagodami.

Porady

Polecam smażyć placuszki na oleju kokosowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy