Placuszki jaglane z jabłkami

4.5 (188 ocen)

Lekkie ale sycące placuszki z kaszy jaglanej, z dodatkiem jabłka i domowego cukru waniliowego. Najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem z kleksem jogurtu greckiego

Składniki:


  • 100 g kaszy jaglanej
    3 jajka
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 duże jabłko
    Do podania:
    Cukier puder, jogurt grecki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki jaglane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kaszę jaglaną wsypać do garnka, przepłukać dokładnie wodą, następnie zalać wrzątkiem i ugotować do miękkości. Wystudzić.

    Do kaszy wbić jajka, dodać jogurt grecki, cukier waniliowy i mąkę pszenną. Wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą masę.

    Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w ósemki a następnie w plasterki. Wrzucić do masy i wymieszać.

    Na rozgrzaną patelnię (z niewielką ilością oleju) kłaść łyżką masę na placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

    Podawać posypane cukrem pudrem, z dodatkiem jogurtu greckiego (dodatkowo posypałam placuszki rodzynkami bo takie było życzenie córeczki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować