Placuszki jabłkowo - bananowe z konfiturą z dzikiej róży

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki pyszne, puszyste, dodatek mąki razowej sprawia, że są zdrowsze, niż na samej mące pszennej. A do tego polałam je Konfiturą z dzikiej róży :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 150 g mąki pszennej
    50 g mąki pszennej razowej
    50 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajko
    200 ml mleka
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 duży banan
    2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu

Placuszki jabłkowo - bananowe z konfiturą z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana rozgniatamy widelcem, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    W jednej misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, w drugiej łączymy mleko, oliwę i banana. Składniki obu miseczek mieszamy, dodajemy jabłka.
    Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na ładny jasnobrązowy kolor.
    Po usmażeniu polewamy konfiturą z dzikiej róży.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy