Placuszki pyszne, puszyste, dodatek mąki razowej sprawia, że są zdrowsze, niż na samej mące pszennej. A do tego polałam je Konfiturą z dzikiej róży :-)
30 min
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 duży banan
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Placuszki jabłkowo - bananowe z konfiturą z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banana rozgniatamy widelcem, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W jednej misce mieszamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, w drugiej łączymy mleko, oliwę i banana. Składniki obu miseczek mieszamy, dodajemy jabłka.
Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron na ładny jasnobrązowy kolor.
Po usmażeniu polewamy konfiturą z dzikiej róży.
Komentarze