Placuszki jabłkowe z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z jajkami , cukrem , proszkiem do pieczenia ,solą , dolej
tyle mleka , żeby ciasto było lejące , ale nie za rzadkie. Jabłka
obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. Wszystko
razem dokładnie wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu
stron. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym w celu
odsączenia z nadmiaru oleju. Twarożek rozgnieść , dodać cukier
waniliowy i śmietanę (tyle żeby twarożek był gęsty) , wymieszaj.
Można dosłodzić cukrem. Ciepłe placuszki posmarować gotowym
twarożkiem , zwijać w ruloniki i układać ciasno na półmisku obok
siebie. Ładnie wyglądają i lepiej smakują polane sosem czekoladowym.
Komentarze