PLACUSZKI JABŁKOWE Z TWAROŻKIEM

5 (192 ocen)

  • 40 min

Takie placuszki smażyłam dla moich dzieci. Teraz robię je dla całej rodziny. Są tak smaczne , że rozpływają się w ustach. Warto spróbować.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mąki
    2 jajka
    1 L mleka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    4 jabłka
    olej

    nadzienie:
    1,5 kostki twarogu
    śmietana 18%
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki jabłkowe z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ostateczny efekt 1. Mąkę wymieszaj z jajkami , cukrem , proszkiem do pieczenia ,solą , dolej
    tyle mleka , żeby ciasto było lejące , ale nie za rzadkie. Jabłka
    obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta. Wszystko
    razem dokładnie wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu
    stron. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym w celu
    odsączenia z nadmiaru oleju. Twarożek rozgnieść , dodać cukier
    waniliowy i śmietanę (tyle żeby twarożek był gęsty) , wymieszaj.
    Można dosłodzić cukrem. Ciepłe placuszki posmarować gotowym
    twarożkiem , zwijać w ruloniki i układać ciasno na półmisku obok
    siebie. Ładnie wyglądają i lepiej smakują polane sosem czekoladowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować