Placuszki gryczano-kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zdrowe placuszki na śniadanie, szybko można je zrobić. Zawarty w nich błonnik długo utrzymuje odczucie sytości.

  • 15 min

Składniki:

  • Na ok. 12 placków :

    2 łyżki mąki gryczanej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    3 łyżki płatków owsianych górskich
    3 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
    1 banan
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    6 łyżek jogurtu typu greckiego (ok. 200 ml)
    4 łyżki mleka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Placuszki gryczano-kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ciasto powinno być dość gęste, na tyle, aby zsuwało się z łyżki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta, smażymy na złoty kolor.

Porady

Do ciasta możemy użyć zwykłego jogurtu, wtedy dajemy mniej mleka. Placki możemy posypać cukrem pudrem, a jeśli ktoś woli słodsze może do ciasta dodać łyżkę cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy