Placuszki gryczano-bananowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Praktycznie dwuskładnikowe placuszki z kaszy gryczanej białej niepalonej i bananów. Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, po prostu samo zdrowie.

  • 30 min

Składniki:

  • • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
    • 2 banany
    • 2 łyżki oliwy
    • szczypta soli
    Dodatki
    • gęsty jogurt grecki
    • miód naturalny
    • banan, borówka amerykańska lub inne dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Placuszki gryczano-bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kaszę zalać zimną wodą i odstawić na 24 godziny do napęcznienia.
    • Po tym czasie odlać wodę, pozostawiając tylko ok. 1 cm nad powierzchią kaszy.
    • Kaszę zmiksować na gładką masę z pokrojonymi bananami. Na koniec dodać oliwę i szczyptę soli.
    • Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Pierwszy placuszek smażyć na odrobinie oliwy, następne już na sucho. Ja smażyłam na małej patelence o średnicy 10 cm.
    • Podawać z gęstym jogurtem greckim, pokrojonym bananem i borówkami amerykańskimi.
    • Po wierzchu polać miodem do smaku.

Porady

Jest to wersja wytrawna, placuszki nie są słodkie, dlatego najlepiej smakują polane miodem lub syropem klonowym z dodatkiem owoców i naturalnego jogurtu. Można jednak dodać do masy na placuszki 2-3 łyżki miodu, wtedy oprócz przełamania smaku, dodatkowo będą się smażyć na piękny, złoty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować