Placuszki gryczane z łososiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na delikatne, wytrawne placuszki bezglutenowe. Podane z łososiem i odrobiną śmietany kwaśniej smakują wprost zjawiskowo. Idealne na obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szkl mąki gryczanej
    1 łyżka posiekanego koperku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
    1 łyżeczka vegety
    1 łyżeczka cebuli granulowanej
    1/4 łyżeczki pieprzu i soli
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 jajko
    2 łyżki oleju z orzechów włoskich
    oraz: 50 g łososia wędzonego
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    koperek

Placuszki gryczane z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, koperek, proszek do pieczenia, vegetę, cebulę oraz sól i pieprz-mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, jajko i olej oraz mieszamy na jednolitą masę (będzie dość gęsta). Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po łyżce masy na placka i smażymy na malutkim ogniu. Gotowe placki przekładamy na talerz i na górze układamy łyżeczkę śmietany oraz kawałek łososia. Dekorujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy