Zapraszam na delikatne, wytrawne placuszki bezglutenowe. Podane z łososiem i odrobiną śmietany kwaśniej smakują wprost zjawiskowo. Idealne na obiad lub kolację.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 szkl mąki gryczanej
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1/4 łyżeczki pieprzu i soli
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 jajko
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
oraz: 50 g łososia wędzonego
3 łyżki gęstej śmietany 18%
koperek
Placuszki gryczane z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, koperek, proszek do pieczenia, vegetę, cebulę oraz sól i pieprz-mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, jajko i olej oraz mieszamy na jednolitą masę (będzie dość gęsta). Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po łyżce masy na placka i smażymy na malutkim ogniu. Gotowe placki przekładamy na talerz i na górze układamy łyżeczkę śmietany oraz kawałek łososia. Dekorujemy koperkiem.
Komentarze