Placuszki gruszkowe z otrębami i musli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Zdrowe placuszki.

  • 10 min

Składniki:

  • placuszki:

    gruszka 2 sztuki
    Jajko 1 sztuka
    otręby orkiszowe 10 łyżeczek
    płatki kukurydziane i żytnie lub inne 4 łyżki
    sok z cytryny 1.5 łyżeczki
    cynamon 1 łyżeczka

    dodatki:

    jogurt naturalny bez cukru 5 łyżek
    musli 5 łyżek
    truskawki 5 sztuk
    olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Placuszki gruszkowe z otrębami i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa do placuszków 1. Gruszki myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy jajko, otręby orkiszowe, płatki kukurydziane i żytnie, cynamon, sok z cytryny. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa będzie za rzadka - dosypujemy otrąb (ja miałam mało soczyste gruszki, więc nie musiałam dosypywac otrąb).
  • smazymy 2. Rozgrzewamy patelnię z olejem, smażymy z dwóch stron placuszki (z tej porcji wychodzi 5 sztuk).
  • 3. Przekładamy placuszki na talerz, chwilkę studzimy, polewamy jogurtem naturalnym (po łyżce na placek), posypujemy musli (po łyżce na placek), dekorujemy truskawkami.

Porady

Trzeba dobrze przygotować ciasto, aby się nie rozleciało podczas smażenia. Najlepsze są gruszki jak najmniej soczyste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować