gruszka 2 sztuki
Jajko 1 sztuka
otręby orkiszowe 10 łyżeczek
płatki kukurydziane i żytnie lub inne 4 łyżki
sok z cytryny 1.5 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
dodatki:
jogurt naturalny bez cukru 5 łyżek
musli 5 łyżek
truskawki 5 sztuk
olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek
Placuszki gruszkowe z otrębami i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki myjemy, suszymy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy jajko, otręby orkiszowe, płatki kukurydziane i żytnie, cynamon, sok z cytryny. Mieszamy dokładnie. Jeśli masa będzie za rzadka - dosypujemy otrąb (ja miałam mało soczyste gruszki, więc nie musiałam dosypywac otrąb).
2.Rozgrzewamy patelnię z olejem, smażymy z dwóch stron placuszki (z tej porcji wychodzi 5 sztuk).
3.Przekładamy placuszki na talerz, chwilkę studzimy, polewamy jogurtem naturalnym (po łyżce na placek), posypujemy musli (po łyżce na placek), dekorujemy truskawkami.
Porady
Trzeba dobrze przygotować ciasto, aby się nie rozleciało podczas smażenia. Najlepsze są gruszki jak najmniej soczyste.
Komentarze