placuszki "gołąbkowe"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)
    3/4 szklanki ryżu
    kawałek białej kapusty
    kilka pieczarek
    300 g mięsa mielonego
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól
    pieprz
    słodka i ostra papryka
    tłuszcz do smażenia

Placuszki "gołąbkowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy