Placuszki dyniowo - jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna propozycja jesiennego śniadania lub podwieczorku.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 12-15 sztuk:

    2 jajka
    2 łyżki cukru
    1 mały cukier waniliowy (10g)
    4 łyżki puree z dyni
    pół szklanki* kefiru
    50 ml oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    pół szklanki zmielonych migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki cynamonu
    1 jabłko
    odrobina oleju do smażenia

    *szklanka o pojemności 250 ml

Placuszki dyniowo - jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ze sobą mąkę, migdały, proszek do pieczenia i cynamon.
  • 2. Do drugiej miski wsypać oba cukry. Wbić 2 jajka, ubić mikserem do białości. Następnie dodać puree z dyni, kefir i olej, zmiksować. Do masy dodawać partiami wymieszaną wcześniej mąkę z migdałami, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie zmiksować.
    Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i dodać do masy, wymieszać.
  • 3. Masę nakładać łyżką na wysmarowaną olejem patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy