Placuszki dyniowe z malinami

5 (196 ocen)

  • 45 min
  • Łatwy

Pulchne i mimo małej ilości cukru, dość słodkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser.

  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    3/4 szklanki pure z dyni
    4 g drożdży
    2 łyżeczki miękkiego masła
    1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka wódki
    1 łyżka cukru
    1 szklanka malin
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki dyniowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Wymieszać i zostawić na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Jajka zmiksować z pure na gładki krem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Postawić w cieple do podrośnięcia.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Łyżką kłaść porcje ciasta i wetknąć kilka malin. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 4. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować