Placuszki dyniowe – śniadaniowe na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placuszki dyniowe – śniadaniowe na słodko.Puszyste i delikatne placuszki , błyskawiczne w przygotowaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 18-20 sztuk

    jajka 2
    cukier 5 łyżek
    puree z dyni 3 łyżki
    jogurt naturalny typu greckiego 2 łyżki
    soda 1 płaska łyżeczka
    proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
    mąka pszenna 1- 1 i 1/3 szklanki
    miękkie masło 1 łyżeczka
    sok z pomarańczy 1 łyżka
    olej do smażenia

Placuszki dyniowe – śniadaniowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy puree z dyni, jogurt, sok z pomarańczy, masło i wcześniej przesiane składniki sypkie. Następnie miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników lub mieszamy ręcznie, aby ciasto nie straciło na puszystości. Ciasto powinno być gęste, ale na tyle, aby swobodnie można było nakładać na patelnię. Konsystencją powinno odpowiadać gęstej, homogenizowanej śmietanie. Pamiętajcie więc, jeśli Wasze puree jest o rzadszej konsystencji, należy dodać nieco więcej mąki i odwrotnie, gdy puree jest suche dodajemy więcej jogurtu. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, zachowując niewielki odstęp. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki oprószamy cukrem pudrem przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy