Placuszki dyniowe – śniadaniowe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy puree z dyni, jogurt, sok z pomarańczy, masło i wcześniej przesiane składniki sypkie. Następnie miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników lub mieszamy ręcznie, aby ciasto nie straciło na puszystości. Ciasto powinno być gęste, ale na tyle, aby swobodnie można było nakładać na patelnię. Konsystencją powinno odpowiadać gęstej, homogenizowanej śmietanie. Pamiętajcie więc, jeśli Wasze puree jest o rzadszej konsystencji, należy dodać nieco więcej mąki i odwrotnie, gdy puree jest suche dodajemy więcej jogurtu. Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, zachowując niewielki odstęp. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki oprószamy cukrem pudrem przed podaniem.
Komentarze