Placuszki dyniowe

0 (0 ocen)

Pyszne placuszki jako danie główne dla jaroszy,lub jako dodatek np.do zupy dyniowej na ostro.

Składniki:

  • 30dkg dyni
    2całe jajka
    3/4 szk.mąki wrocławskiej
    sól,pieprz mielony
    olej

Placuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki dyniowe 1. Dynię oczyszczoną zetrzeć na tarce o grubych otworach.
    Jajka roztrzepać trzepaczką dodać do utartej dyni.
    Posolić i popieprzyć do smaku.
    Dodać mąkę(w razie potrzeby dosypać maki aby placuszki miały konsystencje placków ziemniaczanych)
  • Placuszki dyniowe 2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i nakładamy placuszki łyżką.
    Smażymy z obu stron na zloty kolor.
  • Placuszki dyniowe 3. Podajemy na gorąco najlepiej z sosem pomidorowym na ostro.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy