Placuszki dyniowe

0 (0 ocen)

Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni. Puszyste placuszki o pięknym kolorku. Doskonałe na śniadanie!

Składniki:

  • 2 jajka
    220 g puree z dyni, np. z domowej roboty
    1 łyżka oleju
    1/4 szkl mleka
    3 łyżki cukru
    80 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Placuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego!

Porady

Przepis na około 20 placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy