Placuszki drożdżowe z jabłkami i cukrem trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo pulchne placuszki z cukrem trzcinowym, dużo zdrowsze niż ze zwykłym cukrem. Idealny dodatek do śniadania lub do obiadu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 średnie jabłka
    2 dag drożdży
    6 czubatych łyżek mąki
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru trzcinowego + do posypania placuszków
    Szczypta soli
    1/3 szklanki ciepłego mleka
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    1 jajko
    Olej do smażenia

Placuszki drożdżowe z jabłkami i cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać jogurt, sól, mąkę, mleko, jajko, cynamon. Wyrobić na jednolite gęste ciasto. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Olej rozgrzać, łyżką nakładać placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, posypać jeszcze ciepłe grubo cukrem trzcinowym.

Porady

1.na wierzch placuszków można ułożyć dodatkowo łyżeczkę dowolnej konfitury.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy