Placuszki drożdżowe z cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiewamy, dodajemy drobno pokrojone masło i sól. Ręką ucieramy składniki, aż powstanie kruszonka. Wlewamy drożdże z mlekiem i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i na 30 minut wstawiamy do lodówki.
3.Przygotowujemy farsz: cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku.
4.Ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm. Szklanką wycinamy krążki. Na jednym układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 200 °C.
Komentarze