Placuszki drobiowo-paprykowe

0 (0 ocen)

Danie jest naprawdę smaczne i stanowi ciekawą odmianę tradycyjnych kotletów drobiowych, choć ja najczęściej przygotowywałam je na wszelkie imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi:)

Składniki:

  • 40 dag fileta z piersi kurczaka
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki kwaśnej śmietany (ja dałam 12%)
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    2 łyżeczki posiekanego koperku
    przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk (opcjonalnie - ja uwielbiam)
    olej

Placuszki drobiowo-paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta pokroiłam w małą kostkę, wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posoliłam i odstawiłam do lodówki na noc (polecam na min 2 godziny). Po tym czasie wymieszałam z mąką, majonezem, śmietaną, jajkami, koperkiem i papryką pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiłam przyprawami. Można odstawić na kolejne 2 godziny (ja pominęłam ten etap:)). Na rozgrzany olej łyżką nakładałam porcję masy, formując placuszki i usmażyłam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy