Placuszki do żurku

5 (194 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placuszki będą pysznym dodatkiem do żurku lub białego barszczu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ciasta francuskiego
    3 jajka ugotowane na twardo
    2 białe kiełbasy.
    2 łyżeczki majonezu
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
    musztarda
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Placuszki do żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wyciąć 6 krążków o średnicy 7 cm i posmarować musztardą.
    Jajka obrać ze skorupki,oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Do startych białek dodać 1 łyżeczkę majonezu,śmietanę,posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Do żółtek dodać chrzan,1 łyżeczkę majonezu,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
    Z kiełbas sciągnąć osłonki i pokroić w plasterki.
  • 2. Krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i ułożyć na nich plasterki kiełbasy.
    Na plasterkach kiełbasy rozsmarować masę z żółtek,a na wierzch wyłożyć masę z białek.
    Resztę ciasta pociąć nożem na drobne niteczki i posypać po górze.
    Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Ciasto francuskie Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować