Placuszki do żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciasta francuskiego wyciąć 6 krążków o średnicy 7 cm i posmarować musztardą.
Jajka obrać ze skorupki,oddzielić białka od żółtek i osobno zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do startych białek dodać 1 łyżeczkę majonezu,śmietanę,posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
Do żółtek dodać chrzan,1 łyżeczkę majonezu,sól i pieprz do smaku,wymieszać.
Z kiełbas sciągnąć osłonki i pokroić w plasterki.
2.Krążki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i ułożyć na nich plasterki kiełbasy.
Na plasterkach kiełbasy rozsmarować masę z żółtek,a na wierzch wyłożyć masę z białek.
Resztę ciasta pociąć nożem na drobne niteczki i posypać po górze.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
Komentarze