Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

inna wersja palcków ziemniaczanych, dodatek wędliny i sera dodatkowo nadaje im pysznego smaku...

Składniki:

  • Składniki;
    1 średnia cukinia (ja obrałam i wydrążyłam środek)
    3 ziemniaki
    2 grube parówki
    ok, pół szklanki startego sera żółtego
    1 cebula
    1 marchew
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    3-4 łyżki mąki lub więcej
    olej do smażenia

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy środek. (jeśli jest młoda nie obieramy jej)Ziemniaki, marchew oraz cebulę obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy aby puściła sok. W tym czasie ścieramy ziemniaki, cebulę a także marchew. Ścieramy także parówki oraz ser. Cukinię dokładnie odciskamy z soku i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ilość zależeć będzie od tego czy ciasto jest gęste czy nadal rzadkie.(powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany) Dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Smażymy z obu stron na rumiano, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z gulaszem lub po prostu z jogurtem naturalnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy