Placuszki cukiniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i bardzo smaczne placuszki cukiniowo-ziemniaczane.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
    1/2 kg ziemniaków
    sól
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

Placuszki cukiniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, z cukinii usuwamy miąższ. 1. Ziemniaki obieramy, z cukinii usuwamy miąższ (nie obieramy ze skórki), płuczemy warzywa.
  • Warzywa ścieramy na tarce. 2. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cukinię o dużych oczkach.
  • Do utartych warzyw dodajemy mąkę, jajko oraz sól. 3. Do utartych warzyw dodajemy mąkę, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Smażymy placuszki na rumiano z obu stron. 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką niewielkie placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wykładamy na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy