PLACUSZKI CUKINIOWE Z OLIWKAMI I MOZZARELLĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placuszki robi się błyskawicznie. Są pyszne i zdrowe. Idealne na lekki obiad lub ciepłą kolację. Warto spróbować.

  • 30 min

Składniki:

  • • 3 małe cukinie
    • 1 dymka ze szczypiorkiem
    • ok. 20 dag mąki
    • 1 kulka mozzarelli
    • 3 jajka
    • 5-6 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1-2 ząbki czosnku
    • Sól, pieprz, olej do smażenia

Placuszki cukiniowe z oliwkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Odciśnij sok. Dodaj posiekana dymkę ze szczypiorkiem, starta na tarce mozzarellę, żółtka, pokrojone na plasterki oliwki oraz koperek. Wsyp przesiana mąkę. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj ciasto z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  • 2. Na patelni rozgrzej olej. Kładź łyżką porcje przygotowanego ciasta formując okrągłe placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj gorące z sałatką pomidorową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy