Placuszki bananowo-owsiane

0 (0 ocen)

  • 10 min

Genialne placuszki na śniadanie! Błyskawiczne w przygotowaniu,pyszne, zdrowe, słodkie, a najlepsze jest to, że nie dodajemy do nich ani grama cukru! Zawierają węglowodany złożone w postaci płatków owsianych, białko i naturalny cukier z owoców. Samo zdrowie!

  • 10 min

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych
    1 dojrzały banan
    1 jajko
    ulubione owoce i dodatki do przybrania ( u mnie banany, jagody goji, jogurt naturalny, cynamon i kokos)
    olej do smażenia (opcjonalnie)

Placuszki bananowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, płatki owsiane. Następnie wszystko razem mieszamy. Cieniutki placuszki kładziemy na rozgrzanej patelni ( u mnie bez tłuszczu) i smażymy na małym ogniu ok. 4 min. z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy ulubione dodatki.
    Placuszki zdejmujemy z patelni i dekorujemy według własnych upodobań.

Porady

Moim zdaniem dzięki bananowi, który jest bardzo słodki placuszków nie trzeba dosładzać. Jednak jeśli dla kogoś placuszki wydają się za mało słodkie polecam polać je dodatkowo miodem lub syropem klonowym. Polecam też do masy na placuszki dodać odrobinę soku z cytryny, nada to nutkę kwaśności, która bardzo pasuje do banana. Placuszki najlepiej podawać z jogurtem, twarogiem lub serkiem wiejskim. Wtedy całość stanowi naprawdę zdrowe, pożywne, bogate w białko śniadanie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy