Placuszki bananowe

5 (168 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Te racuchy są idealne, chrupiące z wierzchu, puszyste, wyrośnięte w środku. Można je podać z dżemem, lodami czy roztopioną czekoladą.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki mleka

    2 banany
    1 szklanka mąki
    0,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 łyżki miodu

    Olej do smażenia
    Dżem, konfitura, cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Przekąski

Placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: do miseczki wkruszyć drożdże i rozetrzeć łyżeczką z cukrem, aż drożdże zrobią się płynne. Dodać lekko podgrzane mleko. Dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
    Banany obrać i rozgnieść widelcem.
    Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, miód i rozczyn. Wymieszać łyżką, na koniec dodać banany. Wymieszać.
    Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor, na małym ogniu, powoli, aby racuszki nie zdążyły się przypalić nim dojdą w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować