Placuszek z jabłkami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Doskonały deser. W cieście drożdżowym znalazły miejsce soczyste jabłka , z miodem, bakaliami i nutką cynamonu. Lukier dodał uroku całości.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    35 dag. mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    5 dag. rozpuszczonego masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    2,5 dag. drożdży
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Farsz:
    2 spore jabłka
    1 szklanka posiekanych bakalii
    1 łyżka miodu
    2 szczypty cynamonu
    Dodatkowo:
    długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    2 łyżki mleka do posmarowania
    posypka cukrowa,rodzynki, do dekoracji
    Lukier:
    3 łyżki soku z aronii
    5-6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Placuszek z jabłkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do mleka dodaje drożdże i cukier, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia. Do mąki dodaje wyrośnięte drożdże, sól, jajka, cukier waniliowy, zagniatam ciasto. Gdy składniki połączą się, dodaję masło, zagniatam jednolite, sprężyste ciasto, nakrywam miseczką, pozostawiam do wyrośnięcia, ok. 20 minut.
  • jk 2. Jabłka obieram, kroję na 4, wykrawam środki, kroję w plasterki. Do jabłek dodaje bakalie, miód, cynamon, mieszam.
  • jk 3. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuje na prostokąt. Na cieście układam farsz, zwijam jak roladę.
  • jk 4. Ciasto wkładam do formy, smaruje mlekiem, a środek nacinam nożem. Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 5. Składniki lukru ucieram, polewam ciasto. Posypuję rodzynkami i posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z makiem, jabłkami i bakaliami

To może cię zainteresować