Placki zniemniaczane po włosku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Placki robiła często moja babcia, na słodko.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
    1 jajko
    pół cebuli
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    opakowanie włoskich warzyw na patelnię
    mix sałat z rukolą
    2 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka miodu
    sól, pieprz
    mało śmietankowe do smażenia

Placki zniemniaczane po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy, mielimy w maszynce. Wbijamy jajko, dodajemy mąki, solimy.
    Warzywa chwilę podsmażamy na patelni, doprawiamy. Łączymy z masą ziemniaczaną( większe kawałki kroimy na pół). Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.

    Sałaty płuczemy, dodajemy miód i oliwę, doprawiamy. Podajemy z gorącymi plackami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy