Placki ziemniaczano-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszyste dzięki jajkom smakują również na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • Placki:
    6 ziemniaków
    3 marchewki
    2 cebule
    3 jajka
    łyżka mąki pszennej
    sól, pieprz

    Sałatka:
    1 łyżka kukurydzy z puszki
    2 ogórki
    liski szpinaku
    listki stewii
    listki sałaty
    kilka rzodkiewek
    koper
    szczypior
    Ocet, olej, sól, pieprz,
    1 łyżeczka cukru

Placki ziemniaczano-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew, cebulę trzemy na tarce i odciskamy z nadmiaru soku. Wbijamy jajka, doprawiamy, zagęszczamy mąką. Smażymy na oleju na złoty kolor. Na sałatkę ogórka obrać. Pokroić w plasterki rzodkiwekę i ogórka. Oberwać listki sałaty, szpinaku, stewii. Ułożyć warzywa na talerzu. Rozmieszać w kubku łyżkę oleju, octu i wody, dodać sól, pieprz, cukier, pokrojony koper i szczypior. Polać sałatkę.
    ozdobić jasnotą białą.

Porady

Aby placki były bardziej chrupiące należy potrzeć warzywa na nieco większe kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy