Placki ziemniaczano-dyniowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczano-dyniowe. Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 280 g obranej dyni
    450 g obranych ziemniaków
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki curry i pieprzu czarnego
    3 łyżki mąki pszennej
    olej do smażenia

Placki ziemniaczano-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię, ziemniaki, obraną cebulę oraz obrany czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy na sitko, aby ociekł płyn. Potem przekładamy do miski i dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę. Mieszamy razem. Rozgrzewamy patelnię ze sporą ilością oleju. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy porcję ciasta na placki i lekko je spłaszczamy. Smażymy placki na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy