Placki ziemniaczanez burakiem, wędzonym łososiem, serem kozim i orzeszkami pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulkę ucieramy po czym dodajemy masło, jajko, świeżo zmielony czarny pieprz oraz poszatkowane zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Sok z ziemniaków odlewamy. Na patelni prażymy orzeszki pinii.
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Upieczone buraki kroimy na plasterki.
Foremki na babeczki nacieramy olejem z pestek winogron i wkładamy po łyżce masy z ziemniaków i pozostałych składników. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut po czym wyciągamy z piekarnika, solimy oraz układamy kolejno plasterek buraka, kawałek łososia i sera koziego. Wierzch posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i szczypiorkiem.
Komentarze