Placki ziemniaczane ze szpinakiem pod białkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać łyżkę oleju, żeby nie ściemniały, pod koniec ucierania zetrzeć cebulę. Do starkowanych ziemniaków z ceculą dodać mąkę, wbić jajo, dodać przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni niewielkie cienkie, chrupiące, rumiane placuszki. Odstawić w ciepłe miejsce.
2.Cebule obierać, drobno pokroić . Szpinak odmrozić, dobrze odsączyć. Na patelni roztopić masło , dodać cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać szpinak. Poddusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę doprawić szpinak solą, pieprzem i gałką.
3.Do miski wbić osobno zółtka i osobno białka. Białko ubić na sztywno. Blaszkę wyłożyć papierem piekarskim, kłaść wcześniej upieczone placki, na każdy placek nałożyć równomiernie szpinak, posypać go startym parmezanem , a na szpinak nałożyć ubitą piane. Na wierzchu piany zrobić małe wgłebienie i delikatnie przełożyć do niego żółtko .Posypać solą i pieprzem.
4.Wstawić do piekarnika i piec w tem 200 stopni ok. 20 min. aż białko nabierze rumianego koloru, a żółtko będzie płynne. Podawać na ciepło.
Komentarze