Placki ziemniaczane ze szpinakiem pod białkową pierzynką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to bardzo wykwintne danie i może być podawane przy bardzo ważnych imprezach, czy spotkaniach.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szpinak mrożony: 300 gramów
    - ziemniaków: 600 gramów
    - cebula duża: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - śmietana18%: 100 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - gałka muszkatułowa: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - parmezan: 60 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Placki ziemniaczane ze szpinakiem pod białkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać łyżkę oleju, żeby nie ściemniały, pod koniec ucierania zetrzeć cebulę. Do starkowanych ziemniaków z ceculą dodać mąkę, wbić jajo, dodać przyprawy. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni niewielkie cienkie, chrupiące, rumiane placuszki. Odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. Cebule obierać, drobno pokroić . Szpinak odmrozić, dobrze odsączyć. Na patelni roztopić masło , dodać cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać szpinak. Poddusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę doprawić szpinak solą, pieprzem i gałką.
  • 3. Do miski wbić osobno zółtka i osobno białka. Białko ubić na sztywno. Blaszkę wyłożyć papierem piekarskim, kłaść wcześniej upieczone placki, na każdy placek nałożyć równomiernie szpinak, posypać go startym parmezanem , a na szpinak nałożyć ubitą piane. Na wierzchu piany zrobić małe wgłebienie i delikatnie przełożyć do niego żółtko .Posypać solą i pieprzem.
  • 4. Wstawić do piekarnika i piec w tem 200 stopni ok. 20 min. aż białko nabierze rumianego koloru, a żółtko będzie płynne. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować