Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, cebulę , czosnek zetrzyj na tarce na małych oczkach na tzw. papkę. Starte ziemniaki umieść na sicie sito umieść w misce, dzięki czemu ziemniaki stracą nadmiar wody, a na dnie miski zbierze się skrobia.
Masę ziemniaczaną przełóż do miski, odlej wodę i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Dodaj jajko, mąkę pszenna, około 1 płaską łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną.
Na dobrze rozgrzaną patelnie nakładaj niewielką ilość ciasta i smaż na średniej mocy panika z obu stron na złotobrązowy kolor. Na gotowe nałóż śmietanę i posyp szczypiorkiem.
Komentarze