Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

5 (6 ocen)

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

W środku miękkie a na zewnątrz chrupiące,takie jak je uwielbiam.

  • 25 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 700 g
    cebula 1 szt
    czosnek
    jajko 1 szt
    sól i pieprz
    olej do smażenia
    mąka pszenna 1 łyżka
    pokrojony szczypiorek
    3 łyżki śmietany 18%
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, cebulę , czosnek zetrzyj na tarce na małych oczkach na tzw. papkę. Starte ziemniaki umieść na sicie sito umieść w misce, dzięki czemu ziemniaki stracą nadmiar wody, a na dnie miski zbierze się skrobia.
    Masę ziemniaczaną przełóż do miski, odlej wodę i dodaj skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Dodaj jajko, mąkę pszenna, około 1 płaską łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu.
    Dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną.
    Na dobrze rozgrzaną patelnie nakładaj niewielką ilość ciasta i smaż na średniej mocy panika z obu stron na złotobrązowy kolor. Na gotowe nałóż śmietanę i posyp szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mąka Jajka Śmietana Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować