Placki ziemniaczane ze sosem tzacyki

0 (0 ocen)

Chrupiące placki ziemniaczane podane w towarzystwie sosu, w którym głównym wyczuwalnym smakiem jest czosnek, ogórek zielony i świeży koperek.

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    1 jajko
    3 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu
    tłuszcz do smażenia

    Sos tzacyki:
    200g jogurty naturalnego
    3 łyżki majonezu
    100g ogórka zielonego
    2 ząbki czosnku
    5 gałązek świeżego koperku
    sól, pieprz do smaku

Placki ziemniaczane ze sosem tzacyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą maszynki. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić, a żółtko dodać do ziemniaków. Dodać również mąkę pszenną, sól i pieprz, wymieszać. Dodać ubite białko, delikatnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Sporządzić sos: Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, potarty na tarce o drobnych oczkach ogórek zielony oraz posiekany drobno koperek. Doprawić do smaku
  • 3. Placuszki podawać ze sosem.

Porady

Sos najlepiej przyrządzić godzinę przed smażeniem placków ziemniaczanych, aby móc schłodzić go w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy