Placki ziemniaczane ze smietaną

5 (165 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne placki ziemniaczane ze słodką śmietaną.

  • 20 min

Składniki:

  • Do zrobienia placków potrzebujemy:

    ziemniaki - 4 sztuki
    cebula - 1 sztuka
    jajko - 1 sztuka
    sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
    olej do smażenia - 2 łyżki
    mąka - 2 łyżki

    Śmietana - 3/4 szklanki
    cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane ze smietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki trzemy na drobnych oczkach, dajemy na sito i odcedzamy. Nie wylewamy płynu, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
  • 2. Obieramy cebule, trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy skrobię, która nam się zebrała na dnie.
  • 3. Dodajemy jajko, łyżkę(płaską) mąki - nie dodawajcie dużo, skrobia nam zwiąże ciasto. Na początku wydaje się bardzo rzadkie, ale ono takie ma być
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron.
  • 5. Śmietanę łączymy z cukrem, intensywnie mieszamy ( około minuty)
  • 6. Gotowe placki polewamy śmietaną z cukrem:)

Porady

Możecie śmietaną i cukier podać osobno, wtedy każdy "dosłodzi: sobie w/g własnego uznania;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować