Placki ziemniaczane - zdrowsza wersja bo z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 25 min

Placki ziemniaczane kojarzą mi się z dzieciństwem... Niestety, te smażone w tradycyjny sposób ociekają tłuszczem, więc warto wykonywać je z nieco inny sposób.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    1 jajko
    4 płaskie łyżki mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz

Placki ziemniaczane - zdrowsza wersja bo z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na bardzo małych oczkach. Do tak powstałej masy, dodać jajko, mąkę , olej, sól i pieprz. Całość mieszamy.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy tłuszczem.
    Na blaszce wykładamy placki (2 łyżki masy na jeden placek).
  • 3. Placki ziemniaczane wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni. Pieczemy 20 minut, aż do momentu zezłocenia na brzegach i chrupkiej struktury.

Porady

Placki ziemniaczane można jeść z gęstą śmietaną, cukrem, ketchupem lub musztardą :)

Komentarze

Podobne przepisy