Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    1 jajko,
    2 łyżki mąki,
    30 dag fasolki szparagowej,
    5 plastrów żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    olej do smażenia.

Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażymy na rumiano z dwóch stron.
  • 2. Fasolkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 3. Na usmażone placki nakładamy porcję fasolki. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układamy plasterek sera. Placki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy