Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki

Składniki:

  • • 8 ziemniaków średnich
    • 2 jajka
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g ulubionej wędliny
    • 50 g sera żółtego
    • 3 łyżki amarantusa
    • pęczek świeżych ziół pietruszka lubczyk tymianek
    • sól
    • pieprz
    sos
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 ogórek kiszony
    • sól
    • pieprz
    olej do smażenia

Placki ziemniaczane z ziołami, wędliną, serem, amarantusem i sosem czosnkowo-ogórkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok
    • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew ,cebulę, czosnek i ser
  • 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła.Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Smażyć placki na rozgrzanym oleju
  • 3. sos
    • Śmietanę wymieszać z majonezem.Na drobnej tarce zetrzeć ogórek kiszony i czosnek doprawić sos solą i pieprzem dobrze wymieszać Sos podawać z plackami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy